چکیده
هدف: این پژوهش با هدف تبیین جامعه شناختی الگوی توسعه اجتماعی مبتنی بر توسعه ورزش انجام شد.
روش شناسی: پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر ماهیت توصیفی- همبستگی بود؛ که به شکل میدانی انجام شد. جامعه آماری پژوهش شامل اساتید و مدرس های علوم ورزشی، عوامل مدیریتی و اجرایی مرتبط با ورزش و پژوهشگران و تحلیلگران حوزه توسعه ورزشی بودند. نمونه آماری پژوهش به تعداد قابل کفایت جهت مدلسازی بود. بنابراین 565 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. روش نمونه گیری به صورت تصادفی بود. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه محقق ساخته در دو بخش مشخصات توصیفی و سؤالات تخصصی بود. پرسشنامه نهایی در 96 گویه، با روش لیکرت و با ارزشگذاری پنج گزینه-ای تهیه گردید. روایی صوری و محتوایی آن توسط 17 نفر از متخصصین بررسی و پایایی پرسشنامه نیز با روش آلفای کرونباخ تأیید شد.
یافتهها: نتایج نشان داد تحولات جهانی بر قوانین ورزش بین الملل موثر است(95/0) ، همچنین قوانین ورزش بین الملل(62/0) و روندهای اجتماعی (34/0 ) می توانند بر فرهنگ ورزش کشور داشته باشند. در نهایت باید گفت که فرهنگ ورزش کشور بر توسعه ورزش (96/0) و توسعه ورزش بر توسعه اجتماعی (90/0) تاثیر دارد. همچنین برازش مدل از مقدار قابل قبولی برخوردار بود.
نتیجهگیری: براساس الگوی تبیین شده در این پژوهش میتوان گفت که توسعه اجتماعی نیازمند توسعه ورزش میباشد؛ اما در نهایت توسط مولفههای اجتماعی موثر بر توسعه ورزش شکل مییابد. بنابراین پیشنهاد میشود در راستای تحقق توسعه اجتماعی بر نقش ورزش و مولفه های اجتماعی مرتبط با آن تاکید کرد.
کلیدواژهها