چکیده
هدف: هدف پژوهش حاضر ارائه الگوی امکانسنجی توسعه ورزشهای الکترونیک با رویکرد ایجاد کسبوکار و اشتغالزایی بوده است.
روششناسی: روش پژوهش از نوع کیفی با ماهیت اکتشافی بوده و در آن از استراتژی نظریه داده بنیاد استفاده شده است. جامعه آماری پژوهش شامل نخبگان و متخصصان اجرایی و دانشگاهی در زمینه ورزشهای الکترونیک، کسبوکار و اشتغال در استان گیلان بود. جهت نمونهگیری برای انجام مصاحبههای نیمه ساختاریافته از روش نمونهگیری هدفمند و گلوله برفی استفاده شد. درمجموع 15 مصاحبه انجام شد و نمونهگیری تا جایی تداوم یافت که پژوهش به اشباع نظری و کفایت رسید.
یافتهها: یافتههای پژوهش نشان میدهد، پس از دستهبندی کدهای اولیه بالغ بر 143 زیرمفهوم، 73 مفهوم و 18 مقوله احصاء شده است که در قالب مدل پارادیمی شامل توسعه ورزشهای الکترونیک به عنوان مقوله محوری و شرایط علی (ماهیت ذینفعان (بازیگران) اکوسیستم ورزشهای الکترونیک، ماهیت اقتصادی)، شرایط مداخلهگر (چالشهای قانونی و حقوقی، چالشهای ساختاری)، شرایط زمینهای (هویتیابی، ایجاد جذابیت)، راهبردها (توسعه زیرساختها، توسعه قابلیتها، توسعه بسترهای مدیریتی- ساختاری، توسعه فرهنگی-اجتماعی) و پیامدها (بهبود و تسهیل فضای کسبوکار ورزشهای الکترونیک) قرار گرفتند.
نتیجهگیری: در نهایت بر اساس رویکرد کیفی، الگوی امکانسنجی توسعه ورزشهای الکترونیک بررسی و به تصویر کشیده شد و بر اساس آن میتوان بیان کرد مدیران و مسئولین میتوانند با تقویت زیرساختهای فناورانه، زیرساختهای آموزشی و زیرساختهای فیزیکی همگام با توسعه قابلیتهای انسانی، قابلیتهای مالی و قابلیتهای بازاریابی و بسترسازی ایجاد کسبوکار، مشارکت، مشوقهای مالی و تمرکز بر فرهنگسازی، و اطلاعرسانی مطلوب موجب بهبود و تسهیل فضای کسبوکار ورزشهای الکترونیک گردند.
کلیدواژهها